Me Gusta


DRAVITA


Fórmula: Na(Mg3)Al6(Si6O18)(BO3)3(OH)3(OH)

Grup: Silicats

Subgrup: Ciclosilicats, turmalina

Sistema: Trigonal


El seu nom ve associat a la seva localitat tipus, a prop del riu Drava, entre Àustria i Eslovènia, i va ser el mineralogista austríac Gustav Tschermak qui li va donar aquest nom l'any 1883.

Aquest mineral, en sentit ampli, pot formar diverses sèries per substitucions parcials dels cations. Una sèrie amb l'elbaïta per substitució Mg per Li. Una altra sèrie la pot formar amb l'afrisita, en la que hi ha substitució del Fe pel Mg.

També pot formar sèries amb la uvita, amb la incorporació de Na i la buergerita, que a més de Na incorpora Fe.

Com a característica principal es pot destacar la presència de B a la fórmula, un element poc comú a Collserola.

És un mineral format a la zona de metamorfisme de contacte en bonics cristalls prismàtics de color verd fosc a marró fosc, ben formats i més o menys inclosos en la matriu de quars.

La seva paragènesi habitual a Collserola és amb moscovita i xorl.

El nostre descobriment del mineral a Collserola va ser primera cita i es va publicar al llibre "Els Minerals de Catalunya" d'Eugèni Bareche:

"Al Tibidabo s'han trobat alguns cristalls prismàtics ben definits, translúcids a transparents i de color marró amb tonalitat verdosa, que poden ser d'aquesta espècie (o d'un membre de les sèries schörl-dravita o dravita-elbaïta)".

No és habitual a Collserola com altres turmalines, i per això són molt valorades pels col·leccionistes, però vam localitzar alguna mostra d'aquest mineral a la Carretera de les Aigües, en el terme de Sant Gervasi.

La determinació d'aquesta espècie no ha necessitat d'analítiques, per ser ja coneguda i pel seu hàbit, clarament diferenciable.



Dravita Sant Gervasi. Ample foto: 1 cm. Fotografia: J. Garrido.




Comentaris