Me Gusta


CARBONAT-FLÚORAPATITA


Fórmula:    Ca5(PO4,CO3)3(F,O)

Grup: Fosfats, arsenats i vanadats

Subgrup: Fosfats amb ions addicionals

Sistema: Hexagonal


Es tracta d'una varietat de fluorapatita que va ser anomenada com "carbapatit" en 1906 pel mineralogista rus Peter Nikolaevich Chirvinsky, i, més tard, en 1916, va ser anomenat com Carbonatapatit pel professor de mineralogia (i autor de llibres importants a la mineralogia com "The Mineral Kingdom") de la universitat de Bonn.

El vocable apatita deriva del grec "apate", que es pot traduir com engany, perquè els seus hàbits poden donar lloc a confusions amb altres minerals (com el beril), i dels prefixos carbonat i fluor, en referència a la seva composició química.

És un mineral que es forma a Collserola en les formacions de pegmatites riques en Ca. Només s'ha aconseguit localitzar una mostra en una zona molt concreta sobre el túnel de Sant Gervasi durant la construcció d'aquest, que va ser un temps molt curt, amb problemes d'accés afegits, per poder fer una recerca més extensiva.

Com es veu a la foto, la pegmatita es veu clarament en forma de banda per sobre de l'entrada del túnel. Té uns 30 cm de potència, i actualment es troba tapada, sense possibilitat d'accés.

La pegmatita, encara que era molt compacta, presentava petites cavitats on vam aconseguir localitzar l'exemplar ben cristal·litzat que presentem.

Als voltants de la zona apareixen diversos punts on sorgeixen microcristalls de turmalina, que no es podien confondre de cap manera amb el carbonatfluorapatita, però sí que, per descartar que es tractés d'un beril, es va enviar a analitzar per espectroscopia Raman a Geospectra .

L'espectre de la mostra està dominat per la fotoluminescència característica de l'espècie, però també s'observa la banda de fosfat característica i una banda addicional de carbonat, de manera que la mostra pot considerar-se com fluorapatita ric en carbonat, és a dir, carbonatfluorapatita.

No tenim referències d'aquest mineral a Collserola, pel que el considerem com a nova espècie a Collserola, i aixì ho vam publicar al butlletí de la nostra associació "El Mineralogista".


Carbonalfuorapatit. Sant Gervasi. Ample de la foto: 2 mm. Fotografia: Autors.


Anàlisi espectroscòpic Raman: César Menor-Salván. Fotografia: Autors.



Banda pegmatítica sobre el túnel de Sant Gevasi. Fotografia: Autors.



Comentaris