Me Gusta


JAROSITA-K / JAROSITA-Na

 

Jarosita-K Fórmula:  KFe(+3)(SO4)2(OH)6

Jarosita-Na  / Natrojarosita Fórmula:   NaFe(+3)(SO4)2(OH)6

Grup: Sulfats, cromats i molibdats

Subgrup: Sulfats amb ions addicionals

Sistema: Trigonal 


El nom de jarosita esdevé de les primeres mostres analitzades procedents del conjunt de mines del Barranc del Jaroso, a Almeria. Així ho va publicar el mineralogista alemany i professor de l'Acadèmia de Mines de Freiberg Johann Friedrich August Breithaupt l'any 1852.

El nom de natrojarosita fa referència al llatí "Natrium" que es tradueix per sodi, fent referència a la substitució del K de la jarosita per aquest metall. Aquesta espècie no va ser considerada com a nova espècie fins que ho van demostrar unes analítiques a Soda Springs Valley, Nevada, als Estats Units, en 1902. Però anomenarem aquesta espècie com a jarosita-Na, que és més correcte.

De fet, totes dues espècies es confonen tot sovint, ja que fan solucions estables a baixa temperatura (Desborough et al., 2010), però que la jarosita-K tira a tonalitats més vermelles i la Na a tonalitats més groguenques, però que, a vegades, estan tintades per contaminacions d'òxids de Fe, originaris d'aquestes espècies.La jarosita-K és un mineral força comú a les zones d'alteració oxidativa en dipòsits de Fe, però no tant així la jarosita-Na, i ens fa rar no haver trobat referències anteriors d'aquestes espècie a la bibliografia de Collserola. En tot cas, en deixem constància.

Es formen directament per oxidació de sulfurs de Fe, o també per oxidació d'altres sulfurs amb presència d'òxids de Fe, en un medi humit i moderadament àcid interactuant amb les mineralitzacions lindanes que proporcionen el K. Pot portar altres metalls com a impureses o formar diferents varietats per substitució de cations.

Es presenten en crostes, en agregats cristal·lins o en cristalls aïllats (a vegades sobre els cristalls de pirita goethitzada) i a les escletxes que es formen a les roques properes als dipòsits metal·lífers de minerals de Fe. També es troba en geodes a les aplites feldespàtiques, en forma de cristalls aïllats.La jarosita-Na és espècie nova a Collserola. 

No havia estat mai esmentada abans, i vam publicar la novetat al seu dia al butlletí "El Mineralogista" de la nostra associació A.M.I.C.S.La jarosita-K és un mineral molt comú als dipòsits de mineral de Fe, i per això és relativament fàcil trobar mostres a tota la Serra de Collserola, però realment els exemplars "millor cristal·litzats" han estat trobats a Pedralbes i a Finestrelles.

El jaciment de Pedralbes és el mateix on vam trobar les epitàxies de boleïta-pseudoboleïta-cumengeïta, i el de Finestrelles es correspon amb els talls al carrer on vam recollir les andalucites amb damourita.En aquests indrets, estan molt associades a les aplites i roques de caràcter feldespàtic amb notable presència de pirites amb alt grau d'oxidació. 

L'anàlisi és sempre necessària per poder assegurar l'espècie. En determinats indrets a Finestrelles es troba junt amb alunita.

A la granodiorita de Pedralbes-Sarrià, també han estat localitzades, però sempre com a més terroses, i de color més intensos.Les mostres minerals les vam dur a analitzar per espectrometria Raman a Geospectra, i per SEM - EDS a Joan Rosell (UB).

La qualitat de les fotos no és molt bona a causa de la menudesa dels cristalls i als nombrosos reflexos que emeten les cares dels cristalls, però adjuntem també fotos SEM on s'aprecia la bellesa dels cristalls.





Fotos del jaciment a Finestrelles, coincidint amb les obres del carrer, que va deixar al descobert afloraments minerals.



Jarosites-K. Finestrelles. Amples foto: 4-6 mm. Fotografia: Autors.





Jarosites-Na amb paragènesi de malaquita, pseudoboleíta, anglesita i jarosita-K. 
Pedralbes. Amples foto: 2-6 mm. Fotografia: Autors.




Col·lecció de fotografies SEM de jarosita procedent de Pedralbes, realitzades per Joan Rosell (UB). 



Espectre EDS d'una mostra de jaarosita-K procedent de Pedralbes, realitzat per joan Rosell (UB)



Espectre d'anàlisi Raman de jarosita. Pedralbes-Sarrià. Anàlisi realitzat per Geospectra.




Jarosita-Na. Pedralbes. Anàlisis per tècniques SEM-EDS realitzat per Joan Rosell (UB).















































































Comentaris