Me Gusta


SCHEELITA


Fórmula:  Ca(WO4)

Grup: Sulfats wolframats i molibdats

Subgrup: Wolframats, sense ions addicionals

Sistema: Tetragonal


El nom fa referència al químic suec Carl Wilhelm Scheele i va ser geòleg i mineralogista alemany Karl Cäsar von Leonhard qui el va batejar amb aquest nom l'any 1821.

Aquesta espècie és dels pocs wolframats que existeixen a la natura, en la que es troba en cristalls octaèdrics de color taronja o massiva, sempre amb fluorescència a l'ultraviolat de colors blanc-groc-blau.

El wolframi també és anomenat com a tungstè, que esdevé dels vocables anglesos "tung" i "sten" que es tradueix com a pedra pesada, a causa de l'elevada densitat.

La seva formació està lligada a l'aurèola de contacte del metamorfisme, on les temperatures són més elevades, i també al contacte amb filons hidrotermals.

Aquest mineral ha estat trobat a l'interior de túnel d'ATLL, de la zona de Sant Gervasi, quan es van extreure uns blocs de roques que contenia pirrotina massiva.

La presència aquesta darrera espècie ens va portar a analitzar diverses mostres minerals, ja que estava unida a altres sulfurs (com la bismutinita ja comentada en l'apartat corresponent) per si trobàvem cap espècie primària més o alteracions secundàries d'aquests. Avui en dia ja és impossible localitzar mostres d'aquest mineral.

Molt rara. La seva identificació ha estat possible mitjançant microscòpia SEM-EDS (Electron vitrodispersat BSE). Fotografies: Marc Campeny (U.B.).

No ha estat citada anteriorment aquesta espècie a Collserola, per la qual cosa aquesta és una primera cita que ja vam publicar a la revista "El Mineralogista", de la nostra associació A.M.I.C.S.


Scheelita. Sant Gervasi. Anàlisi microsonda i fotografia: Marc Campeny (U.B.)


Scheelita. Sant Gervasi. Anàlisi microsonda i fotografia: Marc Campeny (U.B.)

Comentaris