Me Gusta


ARSENOPIRITA


Fórmula: FeAsS

Grup: Sulfurs

Subgrup: Arsenopirita

Sistema: Monoclínic


El seu nom es deu a la conjunció de les paraules arsènic i pirita, que descriu amb fidelitat el tipus de mineral que es tracta. Ja es coneixia aquest mineral des de temps molt llunyà.

De fet, el mineralogista alemany Georgius Agricola el menciona a la seva obra "De re Metallica" l'any 1556, encara que ho fa amb el nom de "Mistpuckel", nom que va derivar a mispíquel i que va perdurar fins als nostres dies, però el geòleg alemany Ernst Friedrich Glocker el va batejar de nou amb el nom d'arsenopirita l'any 1847.

La seva formació majoritària va lligada a filons hidrotermals de baixa temperatura, amb seqüències de fluids de composició variable al llarg de les etapes pneumatolítiques que han estat presents a la geologia de la zona.

No és un mineral abundós a Collserola, però sí que es força present com acompanyant en jaciments i explotacions d'esfalerita i galena. De fet, no hem trobat cites bibliogràfiques d'aquesta espècie, pel que seria una primera cita a Collserola.

Concretament, hem localitzat petits filons hidrotermals d'aquest mineral a la granodiorita, als termes dels districtes de Pedralbes-Sarrià, acompanyant a altres sulfurs, com galena, greenockita, esfalerita, pirita i, amb menor quantitat, calcopirita. Es presenta en forma massiva, de color gris fosc, que desprèn l'olor característic a all quan es trenca o es percuteix.

També hem trobat, durant les obres del túnel a Sant Just, bonics i lluents cristalls prismàtics d'alguns mm, moltes vegades maclats. Són presents en petites geodes en vetes de quars que travessen les llicorelles grafitoses que se'n van extreure del túnel durant la realització de les obres. No tenen relació directa amb els filons hidrotermals que hem comentat anteriorment.

És un mineral força important, com a originari de diverses espècies minerals pròpies de la seva l'alteració oxidativa, com a arsenats, principalment mimetita i agardites, entre altres.

Identificat mitjançant SEM-EDS per Joan Vinyals (UB) i confirmat per Joan Rosell (UB).


Arsenopirita. Sant Just. Ample foto: 6 mm. Fotografia: Sergio  Evangelio.


Arsenopirita. Sant Just. Anàlisi EDS realitzat per Joan Vinyals (UB).

Arsenopirrita.Pedralbes- Sarrià.  Fotografia SEM i anàlisi EDS realitzat per Joan Rosell (UB).










Comentaris