Me Gusta


ARTHURITA


Fórmula:    CuFe(3+)2(AsO4)2(OH)2 · 4H2O

Grup: Fosfats, arsenats i vanadats

Subgrup: Arsenats, arthurita

Sistema: Monoclínic



Anomenat així en honor al mineralogista anglès Sir Arthur Edward Ian Montagu Russell, pels mineralogistes Richard J. Davis i Max Hutchinson Hey l'any 1964.

És una espècie molt rara, i encara més a Collserola, d'on és primera cita, raó per la qual vam fer la publicació de la novetat mineralògica al butlletí "El Mineralogista", de la nostra entitat A.M.I.C.S.

La troballa es va fer a la zona granodiorítica de Pedralbes-Sarrià, en les zones d'oxidació properes als filons hidrotermals de sulfurs, amb presència de calcopirita i d'arsenopirita de la qual és originari l'As en la formació dels arsenats per acció oxidativa.

Molt vinculat a altres arsenats, òxids i altres minerals d'alteració oxidativa.

Presenta un aspecte d'agregats aciculars esfèrics, de color verd a groc verdós i esfèrules blanques que es van identificar un arsenat-sulfat de ferro i coure. És una presentació que necessitava d'una confirmació analítica.


Vam portar a analitzar una mostra de grups de cristalls aciculars que van resultar ser es van identificar un arsenat-sulfat de ferro i coure, és a dir, arthurita, en paragènesi amb agardita-Nd. L'anàlisi per EDS el va dur a terme Geospectra.




Arthurita.Pedralbes- Sarrià. Anàlisi EDS realitzat per Geospectra.





Comentaris