Me Gusta


MAGHEMITA


Fórmula:  (Fe(3+)0.67◻0.33)Fe(3+)2O4

Grup: Òxids i hidròxids

Subgrup: Òxids, espinel·la

Sistema : Cúbic


La maghemita és un mineral que pertany a la classe dels òxids, essent dimorf amb l'hematites, però confós molt sovint amb la magnetita pel seu aspecte.


Aquesta espècie mineral va ser descoberta en 1927 en el complex Bushveld (Sud-àfrica), sent nomenada així per les primeres lletres de magnetita i hematites, en al·lusió al seu magnetisme i a la seva composició, però no tenim referència de qui la va batejar amb aquest nom.


És un mineral de color gris metàl·lic, habitualment massiu, acompanyat de minerals d'alteració oxidativa, en vetes de quars o entre les fissures de les llicorelles. En alguns indrets està molt descomposta.


Es forma per meteorització o oxidació a baixa temperatura de minerals del subgrup de l'espinel·la amb contingut de ferro amb estat ferrós, generalment magnetites.


Collserora, ha estat trobat a la zona de Sant Gervasi, a prop d'on ara hi és l'entrada del túnel, encara que no és molt abundant, entre vetes de quars i llicorelles. Sense cristalls apreciables, formant pàtines i fines crostes d'1 mm o menys.


Lamentablement en el lloc on es van trobar es van fer edificacions i altres obres de millora per a la ciutat fa uns anys, desapareixent la possibilitat de noves recerques.


Va ser fruit dels estudis mineralògics inicials duts a terme per Núria Tomàs amb la col·laboració de l'Institut Almera.


Identificada reclassificant unes mostres que havíem etiquetat inicialment com a magnetita, ja que era atreta per l'imant, per això vam prendre la decisió d'analitzar-la i publicar-la al butlletí de la nostra associació A.M.I.C.S. "El Mineralogista".


Ha estat citada anteriorment per J.M. Mata al llibre "Els Minerals de Catalunya":
"Vallvidrera (pertany a Barcelona): Prop del poble, i a la carretera que condueix al Tibidabo, existeixen unes mineralitzacions ferruginoses, amb la presència de goethita, hematites, magnetita, magehimitamalaquita(i), quars. Aquestes es troben al si dels esquists de l'Ordovicià".



Maghemita. Sant Gervasi. Ample foto: 4 cm. Fotografia: Autors.


Maghemita. Sant Gervasi. Anàlisi per difracció RX realitzat per l'Institut Jaume Almera. 







Comentaris