Me Gusta


MAGNESIOCOPIAPITA


Fórmula:  MgFe(3+)4(SO4)6(OH)2 · 20H2O

Grup: Sulfats, cromats i molibdats

Subgrup: Sulfats  hidratats, copiapita

Sistema: Triclínic



El seu nom està relacionat amb el de copiapita (que, tanmateix, fa esment a la seva localitat de trobada inicial a Copiapó, Xile), l'espècie tipus del subgrup y amb el Mg com a element dominant incorporat a la seva estructura.


La seva formació està relacionada amb la degradació oxidativa dels sulfurs, principalment de Fe, a la zona d'influència dels filons hidrotermals.


La troballa va ser fruit dels estudis mineralògics inicials duts a terme per Núria Tomàs amb la col·laboració de l'Institut Almera.


S'ha trobat a les pissarres negres del silúric a Sant Gervasi, dins de les esquerdes, en forma de crostes i agregats amorfs formats per microcristalls de tonalitats que van des del groc al gris cendra.


La gamma de coloració es deu a l'alteració de les pirites o altres sulfurs, donant-los un aspecte diferent, poc atractiu, que va ser motiu per la seva confirmació mitjançant difracció de rajos X.


No s'havia descrit encara aquesta espècie a Collserola pel que va ser una primera cita que vam publicar al butlletí "El Mineralogista" de la nostra associació A.M.I.C.S.


Magnesiocopiapita. Sant Gervasi. Ample foto: 4 cm. Fotografia: Autors.


Magnesiocopiapita. Sant Gervasi. Anàlisi per difracció RX realitzat per l'Institut Jaume Almera.



Comentaris