Me Gusta


NEPOUITA


Fórmula:  (Ni,Mg)3(Si2O5)(OH)4

Grup: Silicats

Subgrup: Fil·losilicats,caolinita-serpentina

Sistema: Ortoròmbic


El nom d'aquesta espècie és definit per la localitat on es va trobar per primera vegada, a Népoui Mine, a Nova Caledònia, França.

Aquest mineral és dimorf de la pecoraïta, amb la que comparteix fórmula, però que cristal·litza en sistema monoclínic

Aquesta espècie també forma sèries cap a la lizardita per substitució parcial del Ni per Mg, formant diverses varietats i espècies.

A Collserola només s'ha trobat únicament durant les excavacions per les obres del túnel de Sant Just, on van quedar al descobert algunes vetes de quars amb petites geodes.

Hem trobat indicis a les pegmatites sobre el túnel de Sant Gervasi, encara que no hem pogut confirmar-ho analíticament.

Les mineralitzacions que estem veient corresponen a successives capes de pissarres grafitoses paleozoiques, que van estar travessades per intrusions magmàtiques de diversos materials, com el quars.

Les mineralitzacions posteriors es van produir durant la fase de refredament, i, condicionats per la composició dels fluids que d'aquells períodes de temps durant la formació de la roca.

Durant l'estudi de les mostres que vam extreure del quars, ens van cridar fortament l'atenció uns cristalls de color verd clar, en agregats, formant semiesfèrules de mida submil·limètrica.

De visu era poc probable esbrinar de quina espècie mineral era, i per aquesta raó vam dur a fer l'anàlisi per establir l'espècie mineral que es tractava.

L'anàlisi es va dur a terme per mediació de Joan Vinyals (UB) i Joan Rosell (UB) a través de la Fundació Bosch-Gimpera i va ser una sorpresa el fet de trobar nivells elevats de Ni en la composició del mineral, que l'identificava com nepouita.

No és un mineral excessivament rar, però és primera cita a Collserola, i va ser publicat com a tal al butlletí "El Mineralogista", de la nostra associació A.M.I.C.S. , encara que hem de rectificar aquesta primera publicació al butlletí, ja que l'origen de la mostra que vam dur a analitzar, va ser la de Sant Just i no la de Sant Gervasi. Preguem disculpes per la confusió.



Nepouita. Sant Gervasi. Espectre d'anàlisi EDS realitzat per Joan Rosell (UB)



Comentaris